logo
  • Header foto over de Universitaire lerarenopleiding

Over de eerstegraads lerarenopleiding

Ben je bachelor- of master aan een universiteit of heb je al een tweedegraads bevoegdheid behaald, dan kun je na je studie nog doorstuderen om een eerstegraads bevoegdheid te halen tot Leraar Voortgezet Hoger Onderwijs, kortweg LVHO. Met die eerstegraads bevoegdheid kun je aan de slag als leraar in de onder- én bovenbouw van vmbo, havo en vwo. Je volgt de opleiding in het schoolvak waarin je les wilt gaan geven.

Onderwijs op maat

Je kunt diverse wegen bewandelen om je eerstegraads bevoegdheid te halen. Dat verschilt per universiteit of HBO masteropleiding. Je kunt een lerarenopleiding volgen na een universitaire masterstudie (Master of Education), of een tweejarige educatieve master direct na je universitaire bachelor. Universiteiten gebruiken verschillende namen voor dit type opleidingen, zoals ‘onderwijsmaster’ of ‘ULO’ (universitaire lerarenopleiding). Een aantal universiteiten biedt ook educatieve minoren aan, waarmee je in de onderbouw van het voortgezet onderwijs aan de slag kunt. Verder kun je bij een aantal HBO opleidingen een eerstegraads diploma halen in deeltijd. De opleiding duurt dan twee of drie jaar.

Begin je na je master aan een lerarenopleiding, dan kun je vaak een eenjarige variant volgen. Bachelors volgen in de meeste gevallen een tweejarige lerarenopleiding. Daarnaast zijn er combinaties mogelijk met bijvoorbeeld een bèta of technische masterstudie. Afhankelijk van jouw wensen en achtergrond zijn er dus verschillende manieren om een eerstegraads bevoegdheid te halen. Bekijk de vele mogelijkheden op de websites van de universitaire lerarenopleidingen.

Jouw toekomst

Eenmaal afgestudeerd heb je riante baankansen in het voortgezet onderwijs. Als eerstegraads leraar draag je in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van het onderwijs en de ontwikkeling van een nieuwe generatie.

Hoewel de eerstegraads lerarenopleiding je opleidt voor het onderwijs, kun je na je opleiding ook uitstekend terecht op diverse functies in het bedrijfsleven en bij de overheid. Verworven vaardigheden als kennisoverdracht, het leidinggeven aan groepen en sociale en communicatieve vaardigheden komen in veel functies goed van pas.

Meer weten?

Op de pagina Overzicht universitaire lerarenopleidingen en HBO masteropleidingen vind je alle instellingen die een eerstegraads lerarenopleiding in een tekortvak aanbieden.